Identiteit, op zoek gaan naar jezelf

Identiteit, op zoek gaan naar jezelf

Identiteit is een belangrijk onderdeel van de mens. Zonder identiteit is er geen mens.
Gevoel is één, maar denken is twee. Zonder denken kan geen mens bestaan.
Juist omdat ik zo’n gevoelsmens ben kan ik niet zonder mijn denken. Denken geeft mij mijn plaats in de wereld en toont mij wie ik ben.
Vanwege het feit dat denken een drie eenheid is, bestaande uit kennen, kennis en het gekende, en dit naast directe ervaring ook gevoed wordt door overleveringen, is inzicht krijgen naar deze overleveringen van groot belang als je wilt weten wie je bent. Dit inzicht krijgen aangaande jezelf toont jouw identiteit en toont waarom jij handelt zoals je handelt.

Maatschappelijke problemen

De problemen in de maatschappij draaien naar mijn inzicht juist om dit woord. Wie ben ik, wie zijn wij en waarom handel ik zoals ik handel en de ander zoals hij of zij handelt? Zolang de mens niet opzoek gaat naar zichzelf, en dus naar zijn of haar identiteit, zolang zal de wereld nimmer echt veranderen. Onderdrukte gevoelens zullen dan nimmer bevrijd worden en oplossen. Waardoor woede blijft voorttieren onder mensen die zich één willen voelen en door één te zijn meer kunnen betekenen dan als ze alleen zouden zijn.

Identiteit en je één willen voelen met andere mensen gaan hand in hand. De één kan niet zonder de ander.
Eén willen zijn door je gevoelens te onderdrukken lost ook niets op, niet als mens en niet als mensheid. Je woede loslaten op een onschuldige of het bagatelliseren van deze woede door het te projecteren op een godheid laat ons nog steeds in een wereld rondlopen waar uitbuiting en vernietiging van mens en natuur bij het leven horen. Dit heeft niet de bevrijding gebracht die de mens wil. God of goden zal/zullen de mensheid nooit één laten worden, dat zal het zelf moeten doen.

De oorzaak van het probleem

Juist het één worden van de mensheid overlaten aan God of goden is ons grootste probleem geworden. Hierdoor is de mens van zichzelf af komen te staan en heeft het de mens onverantwoordelijk en ongevoelig gemaakt. Iets aan God of goden overlaten geeft de mens de mogelijkheid onverschillig te kunnen zijn en de moeilijkheden van de wereld niet binnen te laten.
Maar ook dit aan enkelingen en tradities overlaten doet dit. De mens plaatst dan nog steeds iets anders boven zichzelf die de schuld dan maar op zich moet nemen. Bij enkelingen zijn dat de mensen die regeren of mensen die iets uitvoeren waar jezelf van gruwelt en bij tradities de voorouders.

Bevrijding van onderdrukte gevoelens

Wil je wel bevrijding van je onderdrukte gevoelens, en ze laten oplossen, dan is alleen de zoektocht naar waar ze vandaan komen de enige weg.
Door deze weg te volgen zul je gaan zien wie jij bent en dus je identiteit vinden. Het zal je inzicht geven in de mensen waar je mee samen leeft en waarom zij geworden zijn zoals zij zijn en jij geworden bent zoals jij bent.

Ik ben die weg gevolgd en het heeft mij veel gegeven.
Een wereld veranderen kan je alleen niet alleen, daarvoor heb je anderen nodig. Een groep kan immers bergen verzetten die enkelingen niet kunnen.

Ga opzoek naar wie je bent

Als je de wereld echt serieus neemt, ga dan opzoek en onderzoek waarom jij bent zoals jij bent in alle openheid. Omarm je pijn, daar begint de weg. Luister niet naar het stemmetje dat hier niet mee bezig wil zijn en dit wegschuift.
Pas wanneer je eerlijk bent naar jezelf, doordat je begrijpt wie jij bent, zal je eindelijk vrede vinden. Als je de ander dan aanmoedigt dit ook te doen zal de wereld op den duur ook veranderen.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.