Het belang van jezelf duidelijk laten zien

Het belang van jezelf duidelijk laten zien


Het belang van jezelf duidelijk laten zien ben ik na verloop van tijd steeds meer gaan omarmen.
Vroeger probeerde ik zo mysterieus mogelijk over te komen. Dit deed ik om mijzelf te beschermen.

In beweging komen en jezelf duidelijk laten zien

Nu ik in beweging ben gekomen, en mijn angst afgeworpen heb, is duidelijk zijn van groot belang geworden. Dat is de reden waarom ik mijn eerste tien berichten op een manier van duidelijke stelling inname geschreven heb.

Zoals ik eerder heb geschreven weet ik dat geen empaat het zelfde is. Er bestaan natuurlijk ook empaten die ook nog eens HSP (Hoog Sensitieve Persoon) zijn. Ik ben dat alleen niet.
Wat ik heel duidelijk wilde laten zien is dat hoog gevoelig (high sensitive) niet het zelfde is als het innerlijk van een ander kunnen voelen. Ik ken dat onderscheid maar al te goed, omdat ik in mijn directe omgeving hsp'ers heb.

Ook het onderscheid tussen empaten en niet empaten wilde ik duidelijk neerzetten. Niet om deze twee mensen van elkaar te scheiden, maar om duidelijk te laten zien wat het probleem van de wereld is waar wij in leven. Naast het probleem van de wereld, is er natuurlijk ook het probleem van de empaat. Waar loopt de empaat steeds tegen aan? Wat is zijn frustratie?

Omgaan met een maatschappij die ziek is

Als mensen het steeds over het nastreven van ideologieën hebben en jij dat als een van de grootste problemen ziet, wordt het wel heel moeilijk voor je.
Jiddu Krishnamurti zei eens dat het geen maatstaf van gezondheid is om goed aangepast te zijn in een ernstig zieke maatschappij. Zo kijk ik er ook tegen aan.
De maatschappij is ernstig ziek en mensen proberen andere mensen van generatie op generatie te overtuigen dat dit niet zo is. Indoctrinatie en het kneden van mensen is daarbij gewoon goed geworden.
Een empaat doorziet dit direct, laat zich niet kneden, en heeft in deze maatschappij dan direct een probleem.
Meegaan of niet is dan de keuze, welke door mij in overtuiging werd gedaan door toch gedeeltelijk mee te gaan. Je kunt het zien als lijfsbehoud en toch geen afstand kunnen doen van mensen.

In het land der blinden is eenoog koning

Als jij het doel heel duidelijk ziet en de anderen die in de meerderheid zijn zien dit niet, heb je een probleem.
In het land der blinden is eenoog dan wel koning, maar als de blinden niet naar eenoog willen luisteren staat hij alleen. Als de blinden dan ook nog voet bij stuk blijven houden dat zicht niet mogelijk is, en eenoog willen doden, heeft hij een nog groter probleem.
Gelukkig is dat laatste geschiedenis, maar eenoog afzonderen door hem te laten voelen dat hij gek is, is iets wat nog steeds aanwezig is.

Het grootste probleem van iemand die datgene ervaart waar anderen slechts in geloven is de woordkeuze.
Er zijn namelijk ook genoeg gelovigen die zeggen namens God te spreken of God te horen/ervaren.
Voor de overgrote meerderheid is hun innerlijke wereld die van denken, emoties en empathie. De innerlijke wereld zoals een empaat die ervaart kennen ze niet. Voor hen betekent dit dan ook geloven.

Voor mensen die in God moeten geloven, indien God een aanwezigheid voor ze moet worden, is mijn woord het zelfde als die van hun medegelovigen. Zij willen bewijs, die ik hen niet kan geven, met betrekking tot alles wat ik zeg. Mijn woord moet dan genoeg zijn. Het verschil tussen mijn woord en die van een geloofswaanzinnige is dan bijna nihil. Alleen mijn gedrag en mijn woordkeuze kan het verschil maken.

In een wereld waar bewijs ook steeds meer gaat heersen, is wat een empaat zegt al helemaal onderdeel van filosofisch of religieus gezwam.

De mens, ideeën en gevoel

Er zijn heel veel fantastische mensen, dat weet ik maar al te goed.
Ik weet alleen ook dat die goedheid bij deze mensen samenhangt met het geloof of de ideologie die ze aanhangen. Wie ze dus volgen.
Zelfs als mensen zeggen dat ze niets aanhangen doen ze dit toch. Ook als ze zelf de ideeën van wat de maatschappij belangrijk vindt bij elkaar voegen, is dit toch een ideologie. Ideologie betekent immers ideeënleer. Iemand die macht heeft en het dichtst bij hun eigen leer staat zijn ze dan uiteindelijk toch geneigd te volgen. Ook kunnen ze een groepje vormen die hun ideeënleer bevestigd en hen moed geeft om verder te gaan.

Ikzelf volg alleen maar datgene wat het leven verbindt en creëert. Ik heb alleen woorden en het denken nodig om met mensen in contact te komen, er voor ze te zijn en plezier met ze te maken.
Woorden om God (de eenheid die verbindt) te ervaren of voor zingeving heb ik niet nodig, want bij mij is dat onderdeel van het voelen. Woorden zijn voor mij slechts een communicatiemiddel. Een middel om met de ander en mijzelf te communiceren. Ze helpen mij om verder te gaan, nieuwe wegen te zoeken en trouw te blijven aan de weg die ik volg.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.