Empaten moeten zich niet met politiek bezig houden

Empaten moeten zich niet met politiek bezig houden


Empaten moeten zich niet met politiek bezig houden. Dit zuigt hen alleen maar leeg en maakt hen ongelukkig.
Dit las ik ooit eens op een andere site.
Ik ben het hier niet mee eens, al zit daar wel een maar aan.
Ik ben namelijk wel politiek actief.
De voor en tegens zal ik hier onder beschrijven.

De politiek

Eens vroeg iemand mij hoe het mogelijk is dat ik mijzelf in de politieke arena kan bewegen. Een vrij persoon zoals ik zou toch moeite moeten hebben met dogma's?
Wat diegene alleen niet wist is dat dogma's bij mij hier nooit het probleem zijn geweest.
Als het gaat om een geloofsleer is dat voor mij wel een probleem, want dat gaat mijzelf aan. Bij een politieke ideologie is dit niet het geval, dit gebruik je om iets neer te zetten, iets te creëren. En daar moet je nu eenmaal keuzes maken als je dat met een groep wilt doen. Je moet daar compromissen sluiten.

Als het gaat om een geloofsleer heb ik vaak in een spagaat gezeten. Dat is voor mij geen spel die je moet spelen om iets te bereiken. Dat gaat over hoe ik de wereld zie en beleef.
Indien je het over de politiek hebt, dan is dit wel een spel waar je jezelf aan spelregels moet houden. Je probeert net als bij voetbal of basketbal een doel te bereiken en te scoren. Dit doe je met een team die het zelfde doel voor ogen heeft. Uiteindelijk is het doel een zo mooi mogelijk land of wereld op te bouwen. Daar heb je speerpunten (ideeën) en strategisch denken voor nodig.
Zolang als geloof en politiek niet gecombineerd worden is er voor mij geen probleem en voel ik mij zo vrij als een vogeltje binnen de politiek.

Het empaat zijn in een spel vol niet empaten

Wanneer het gaat om mijn empaat zijn, zie ik deze gave als een pluspunt.
Ik ervaar dingen die anderen niet ervaren en dit kan ik gebruiken om mijn doel te bereiken.
Het enige wat heel belangrijk is, is dat je leert om niet te oordelen. Daarnaast moet je ook weten dat wat jij voelt geen bewijs is. Ook al ervaar je dat iemand niet echt is, toch moet je jezelf daar niet door laten afleiden. Je moet je doel voor ogen houden.
Wat je jezelf steeds moet afvragen is waarom jij daar zit. Zit ik daar voor mijzelf of voor de mensen die ik vertegenwoordig? Wil ik daar iemand vloeren of helpen, of wil ik daar iets bereiken voor mijn achterban? Zit ik hier voor mijn eigen ego of om iets moois neer te zetten?

Het is eigenlijk heel simpel als je met mensen omgaat die misschien niet altijd even eerlijk zijn. Je moet jezelf dan voor ogen houden dat niet de mens, maar zijn voetafdruk belangrijk is.
Mensen die alleen zichzelf voelen kun je niet veranderen. Zij kunnen alleen zichzelf veranderen. Je kunt ze bijstaan, maar daar houdt het dan ook echt mee op.
Mensen die zichzelf niet serieus nemen moet jij ook niet serieus nemen.
Het enige wat je kunt doen is ze op hun eigen wetten wijzen en hen hier aan te laten houden.
Dat jij een aangeboren eer en geweten hebt is meestal niet voor de ander vanzelfsprekend. Onthoud dit altijd.
Onthoud ook dat als je een mens kwetst dit niet door jou komt, maar omdat jij keuzes moet maken in een door mensen gecreëerde wereld.

Het is eigenlijk helemaal niet zo simpel

Het klinkt allemaal heel simpel, maar dat is het voor een empaat helemaal niet. Dat weet ik natuurlijk ook wel. Het koste mij jaren om te komen waar ik nu ben.
Je moet inzicht krijgen in jezelf en de ander. Je moet daarnaast ook nog dingen accepteren die je liever helemaal niet wilt accepteren.
Vanwege het feit dat een empaat de ander voelt lijkt het namelijk alsof de wereld één is. Dit is alleen een illusie, want eigenlijk ben alleen jij één met de wereld. De anderen, apart van andere empaten, zijn dit echt niet.
Dit onderscheid moet je goed leren zien.

In het begin zag ik dit ook niet.
Pijnen van anderen voelde ik als van mijzelf en daardoor wilde ik hun pijn weg nemen. Hierdoor ga je mensen verdedigen die eigenlijk voor zichzelf moeten leren opkomen.
Ook ga je jezelf voor anderen opofferen om dit lijden weg te nemen. Mensen weten dit en gebruiken je daar dan ook voor.
Zelf wil je eigenlijk weg uit deze nare wereld, omdat je leeggezogen wordt.
Het gaat zelfs zover dat je de eenheid verloochend, en dus jezelf, om de ander te helpen.

Nu zie ik dat als je de wereld niet meer als een eenheid ziet, je niet verder van de eenheid af komt te staan. Je blijft het gewoon. Ook al is de menselijke geest niet één met de eenheid, de éénheid zal altijd blijven. Dat hun geest niet één is met de eenheid, omdat deze één is met de menselijke wereld, een wereld gecreëerd door hun voorvaderen, wil niet zeggen dat de eenheid er niet is. Zij ervaren het alleen niet en geloven daardoor in de wereld die zij door geven en doorgeven zelf creëren.

Zet je in voor het menselijk ecosysteem

Indien je dit ziet probeer je deze mensen niet meer te redden. Dan ga je jezelf inzetten om de wereld waar zij ook onderdeel van zijn zo levendig mogelijk te houden.
Hierdoor ga je jezelf inzetten voor het ecosysteem waar de mens onderdeel van is en invloed op heeft. Red je dit systeem, dan red je de mens.
Als je de mens als individu wilt redden, dan redt je hem of haar echt niet. Het enige wat je dan doet is deze mens een prettiger gevoel geven, ten koste van zichzelf.
Iemand die geneest verandert namelijk niet altijd en kan gewoon op de zelfde voet verder gaan. Alleen als die ander inzicht krijgt kan er verandering optreden, maar dan moet hij of zij daar dan wel open voor staan.

De vraag die je jezelf als empaat kunt stellen

Wat je jezelf als empaat dient af te vragen is wat jouw taak in deze wereld is. Wat is het doel van empaat zijn?
Is het alleen maar het wegnemen van het lijden van andere mensen in een wereld vol lijden? Of is het meer?

Voor mij is het meer dan dat. Ik denk dat wij hier zijn om de totale mens te beschermen. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst.
Onze keuzes nu bepalen de toekomst. Wat wij nu doen, bepaalt wat mensen in de toekomst doen.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.