Anders zijn

Anders zijn

Wat maakt een mens anders dan andere mensen?
Dat is een vraag waar je weinig antwoorden op krijgt. Mensen kijken liever naar datgene wat hen het zelfde maakt. Dat wat mensen het zelfde maakt, maakt hen immers mens.
Maar juist datgene wat de mensen anders maakt, maakt hen voor mij zo interessant. Dit is iets wat je niet uit hoeft te zoeken, dit hoef je slechts te omarmen, te aanvaarden.

De wereld om mij heen ervaar ik op mijn eigen manier en dit aanvaard ik ook zo. Dit is bij mij niet van het ene moment op het andere moment gelukt, hier ging tijd overheen. Bij mij had dit te maken met de angst om verstoten te worden. Door deze angst is het dan ook een stuk moeilijker om datgene wat je werkelijk ervaart met anderen te delen. Vooral als je ervaart dat het zo anders is dan datgene wat jij om jou heen hoort en ziet.
Toch denk ik dat de mens dit veel meer zou moeten doen. Anders ontstaat de kans dat wij een inspiratieloze eenheidsworst worden, en datgene kwijt gaan raken wat ons juist mens maakt.

In deze tijd, maar vooral in de toekomst, waar alles lichamelijk mogelijk lijkt te zijn en computers alles verbinden en opslaan, lopen wij het gevaar dat de mens slechts als kwetsbare machine bekeken wordt, en niet als een wezen die zichzelf voedt door creativiteit. Daarom is volgens mij het omarmen van het anders zijn zo belangrijk. Zodat mensen niet meer zeggen dat wij als mens allemaal het zelfde zijn, maar dat wij als mens allemaal anders zijn. Als wij dit niet gaan doen is de kans groot dat wij onze creatieve geest in de toekomst kwijt raken. Dan wordt de wereld saai en eentonig, en wordt de neiging om weg te vluchten in de virtuele wereld die wij zelf gecreëerd hebben steeds groter.

Een ander geluid

In deze wereld van menselijke mechanica wil ik een ander geluid laten horen. Een geluid die laat zien dat de mens meer is dan een machine. Dat de mens een wezen is die zich één met de wereld voelt. Dat ieder mens dit doet op een unieke wijze, maar de andere mensen nodig heeft om deze unieke wijze te omarmen en vorm te geven. Pas als de mens dat doet ontstaat er naar mijn inziens geluk, blijheid en schoonheid.

Schaam je dus niet voor jouw anders zijn, omarm dit, maar als jij dat doet, omarm dan ook het anders zijn van de ander.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.